28-03-06

PATRICK LANSENS REIST GRAAG

Burgemeester Patrick Lansens van Koekelare gaat graag op reis.  Dat deed hij vroeger dikwijls toen hij als volksvertegenwoordiger nog deel uitmaakte van de Commissie Defensie.  Zo staat er op zijn salontafeltje een beeldje van een beer.

 

PL: Die beer heb ik gekocht in Canada, in Ottawa.  Ja.

Wat deed u in Canada.

PL: Ah, dat was met een zending van het parlement dat ik mee was, naar een congres.  En als ik op reis ga, dan probeer ik altijd een stukje mee te brengen dat typisch van daar is.  En dat is hier eigenlijk Eskimo Art, dat is gemaakt van Eskimo’s.

Van Eskimo’s?  Van dode Eskimo’s?

PL: En als ge dat dan koopt, dan steunt ge die mensen die daar in het hoge noorden van Canada wonen.

Dus van het gebeente van Eskimo’s dan?

PL: Neen, dat is natuursteen.  Dat is serpentijn.  Dat is natuursteen. Dus die mensen, die wonen daar in het barre noorden, en hebben het moeilijk tegenwoordig om te overleven, en die hebben zich natuurlijk een beetje moeten heroriënteren om aan inkomsten te geraken.  En er zijn er veel die zo kunststukjes maken.  Ik zie dat graag.  En als ik weet dan dat daar een verhaal aan vasthangt, dat ge die mensen steunt, ja, dan koop ik dat wel. 

Het is best dat je die functie van volksvertegenwoordiger niet meer moet combineren met die van burgemeester hé.  Eigenlijk zouden ze best niet meer afkomen hé.

Vrouw: Het is geen waar.  Nee.

Dat ie eens een beetje een leven heeft.  Nu is het toch doenbaar gewoon.

PL: Voor de kwaliteit van het leven is het beter dat je maar één job hebt.  Dat is nogal duidelijk voor iedereen hé, denk ik.

Nu heeft hij eens tijd voor jullie…

Vrouw: Hij is nog jong.  Hij kan misschien nog een keer jah…

U wilt hem eigenlijk wat meer buiten en zo…

Vrouw: Neen.

Wat minder zien, en dat hij wat meer op reis is naar van die buitenlandse missies en zo… Dat u het huis voor uzelf hebt. 

PL: Ge probeert ons dingen te doen zeggen dat we niet willen zeggen hé.  Kijk, dat is hier gewoon een vaas van Kreta, dat is een replica van een stuk van vroeger, maar dat is hier, dat heb ik gekocht in Zwart Afrika, in Benin.  Dat is meegebracht van daar.

Ook zo tijdens één of andere parlementaire missie?

PL: Neen, toen was ik, eigenlijk wel, ik was mee met de minister van Landsverdediging toen.

En wat deden jullie daar?

PL: Het is zo dat België in Benin samenwerkingsprogramma’s lopen heeft, dus we proberen daar de bevolking te helpen met het bouwen van ziekenhuizen. De genie van ons leger bouwt daar ziekenhuizen, helpt daar ook schooltjes bouwen en zovoort  en de minister ging een keer kijken wat daar allemaal concreet met ons geld gebeurde.En ook om onze jongens een keer een hart onder de riem te steken zeker.

En ook om er eens uit te zijn hé.

PL: Dat zeg jij. 

Met hoeveel parlementairen waren jullie daar?

PL: Van iedere fractie mag er dan één iemand bij. 
En wij moeten dat betalen.

PL: Jullie moeten dat betalen ja. Ja, ge komt daar anders nooit in je leven hé, als ge dat een keer kunt meemaken, dan moet ge dat meepakken hé.

Ja, ik wil ook wel zo eens in zo’n parlementaire commissie zitten.  Ja, ik zal dat ook toch euh… En anders, jullie gaan eigenlijk vaak op reis, dat is één van de hobby’s.

PL: Wel, privé gaan we twee keer per jaar zo op reis.  Een keer in het voorjaar en een keer in de zomer.  En dat is dan echt zo een keer om er uit te zijn. 

Ja, want anders zitten jullie er altijd ‘in’, en op die manier zijn jullie er eens ‘uit’.

PL: Als ge anders verlof neemt, en ge blijft thuis,  dan zijt ge er inderdaad nooit uit, want de telefoon blijft toch gaan, de post komt iedere dag toe, ge zijt dus geneigd om daar naar te kijken.  Als ge op straat loopt, en ge wordt aangesproken, ge kunt niet zeggen: ja maar, ge moet nu wachten op een antwoord want ik ben in verlof, dus als ge er een keer echt wilt uit zijn, en ge hebt een publiek mandaat, ja, dan moet ge een keer een week of veertien dagen eruit gaan.  Ha ja, en we doen dat ook graag natuurlijk he, we deden dat vroeger ook al hé. Dus, en ge ziet een keer een stukje van de wereld hé.

En zijn dat ook verre reizen.

PL: Dat hangt er van af.  Meestal is dat in Europa, dat is ook al een keer een verre reis geweest.

Vrouw: In de krokusvakantie hé, hebben we een cruise gedaan.

Hoezo?

Vrouw: Krokusvakantie.  Hebben we een cruise gedaan.

Op welke zee?

PL: De Caraïbische zee.

Jullie zijn naar de Caraïben geweest!  Toch luxevolk! (26’06”) Hé, dat is zo… Hé…

PL: Ik heb liever dat je dat allemaal… die benadering van luxe…

Maar zoiets mag ik toch vragen. 

PL: Dat wordt… Maar fin, ik ga er niets meer van zeggen.

Maar dat is het: als burgemeester moet je toch constant opletten hé.

PL: Ik probeer op te letten wat dat ik zeg ja.   Trouwens, mnsen zeggen daar niets van, want wij lopen daar niet mee te koop.  Die weten dat over het algemeen niet. 

Maar ze zeggen dat achter uw rug hé.

PL: Dat geeft niet.  Die hebben daar eigenlijk geen zaken mee hé.

Dat is het.  Natuurlijk.

PL: Wat dat ik in mijn privé-leven doe.  Of ik nu naar Zwitserland of naar Oostenrijk of naar Spanje ga, de mensen hebben daar geen zaken mee hé.  Het is misschien cru uitgedrukt, maar het is wel zo. Elk doet wat hij wil hé. 
Dat gevoel heb ik toch wel: politici tegenwoordig worden constant in de gaten gehouden en moeten voor alles verantwoording afleggen hé.

PL: Och, pffff (diepe zucht). Ik ben dat eigenlijk al gewoon, ik zit daar al zo lang in.   Ik trek me dat eigenlijk niet meer aan. Ik vind dat de mensen u beoordelen op wat ge doet als burgemeester en het beleid dat ge voert, dat is niet meer dan normaal, en dat ze daarover spreken en zo.  Dat ze spreken over andere zaken, dat kunt ge ook niet vermijden.  Maar wat dat ge doet in uw privé-leven, waar dat ge op reis gaat, of wat dat ge doet als hobby, of wat dat ge gaat eten of waar dat ge gaat eten, dat is uiteindelijk uw persoonlijke keuze, en de mensen doen dat ook, gaan ook waar dat ze willen hé, we zijn toch vrij. We leven toch in een democratie waar dat iedereen kan gaan en staan waar dat hij wilt, dus…

11:36 Gepost door Microman | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

driewerf helaas Ik vind Micro Zonder Zout een fantastisch programma en ik vind het zonde dat het stopt

Gepost door: Ronny | 29-03-06

De commentaren zijn gesloten.