28-03-06

PATRICK LANSENS IS EEN SOS

Zeg, u bent eigenlijk een… Sos!

PL: Ik ben een Socialist.  Een gematigd socialist.

Ik mocht vroeger van mijn vader nooit tegen de Sossen klappen.

PL: Het is geen waar.

Dat is van dat klootjesvolk, zeiden ze.

PL: Ja.

 

Allez, dat had toch de naam hé vroeger.

PL: Ja, vroeger is dat hier ook nog zo geweest hé,  vroeger in de jaren ’50 had je hier enkel de liberalen en de katholieken hé.  Er waren maar twee lijsten hé. En als ge toen als socialist opkwam, dan was dat echt strijd leveren hé.  Dan werd je inderdaad in het vakje geduwd en… Maar dat is gelukkig geëvolueerd hé.

En komt u uit een rood nest eigenlijk?

PL: Mijn ouders zijn inderdaad ook rood, maar die zijn nooit politiek actief geweest.  Het is niet dat mijn vader of mijn moeder of iemand anders in de familie al op een politieke lijst gestaan hebben.  Ik ben de eerste uit de familie die de stap gezet heeft.
En de mensen zien dat hier zitten?

PL: Het moet zijn van wel hé. Bij de vorige verkiezingen heeft de SPa een sprong gemaakt van 18 naar 33 %.  Het moet zijn dat we goed werk geleverd hebben, en als ge goed werk levert, dan is het dikwijls zo dat je loon naar werken krijgt.

Ja, ik niet, ik niet.

PL: Meestal is het zo, als je je inzet dat je daarvoor beloond wordt.  Gelukkig zou ik maar zeggen. Anders moet je je niet meer inzetten hé.  Anders gaan we naar een systeem zoals in de Sovjet-Unie vroeger hé, daar moest ge u niet inzetten hé,

Ah, dat was socialistisch zeker?

PL: Iedereen had evenveel.  Dat was communistisch, dat was nog iets anders.

Ah ja, sorry.  Maar rood, rood.

PL: Rood, maar communistisch. 
Ik dacht altijd vroeger: die socialisten, dat zijn armoezaaiers hé. En ik kom hier dan in een kast van een huis. Mag u eigenlijk wel zo rijk zijn als socialist?  Mag dat?

PL: Ten eerste ben ik niet zo rijk. Ik ben tamelijk welstellend, maar niet zo rijk.  Maar dus ja, als ge ziet van waar dat we komen, dan heeft het socialisme enorm veel successen geboekt hé.   Vroeger moest men strijden voor die werkmens om die een bepaald statuut te bezorgen, om die een bepaalde sociale zekerheid te bieden, en eigenlijk nu zijn we heel ver hé, dus,…

Jullie zijn eigenlijk overbodig geworden…

PL: Het socialisme van vroeger…

Jullie hebben gestreden voor de werkmens.

PL: Het socialisme van vroeger is niet meer het socialisme van nu. En dat is maar normaal ook, anders zou het betekenen dat we niets verwezenlijkt hebben.  En dus nu ja…

We hebben geen socialisten meer nodig hé nu.

PL: Tochwel, er is nog altijd veel ongelijkheid en onrechtvaardigheid en we gaan er altijd nodig blijven.  Maar het is niet meer dezelfde strijd als vroeger.  Dat is een feit.  
 

11:15 Gepost door Microman | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.