21-03-06

WILLY MOSTAERT BEZOEKT DE MOLEN VAN OOST-VLETEREN

WM: Die molen komt eigenlijk uit Gyverinkhove, en destijds heeft de voormalige burgemeester Demeester die molen opgekocht en naar hier overgeplaatst en hier dan ja, hier geplaceerd.

Molenaar: In 1974 werd hij dus plechtig ingedraaid met de eerste molenstoet en nu hebben we dus euh.. na enkele jaren van rust heeft het feestcomité dat terug opgerakeld en hopen ze nu om de vijf à zes jaar terug de molenstoet te laten doorgaan, eigenlijk met succes hé, de laatste twee uitgaven waren prachtig succes.

WM: Mooi weer. En die voormalige burgemeester, Demeester, heeft dan die molen geschonken aan de gemeente.

Dat was nog een goeie burgemeester!  Wat zult u schenken?

WM: Geen molen hé, ik heb er geen.

Die hebben ze al hé…  De vorige burgemeester heeft een molen geschonken, van u kunnen ze een klap van de molen krijgen.

WM: Ja, maar qua onderhoud van de Vlaamse Gemeenschap krijgen we nog wat subsidies  om in ere te houden hé, ja.

 Molenaar: Het is een staakmolen en de volledige molenkast rust dus op die staak hé, dus kan ook draaien in 360 ° rond zijn as…

Serieus?

Molenaar: Dus ja, nu hebben we noordwestenwind, maar als we morgen bijvoorbeeld, allez ik zeg maar iets, zuidenwind hebben, dan moeten we die molen kunnen verkruien hé.  Dus kunnen we die molen beneden, met het kruiwerk, van paaltje naar paaltje kunnen we dus die molen verplaatsen, allez, eigenlijk verdraaien op zijn staak, niet verplaatsen, maar verdraaien op zijn staak.

Dus kan het zijn dat wij hier passeren en dat de wieken gewoon aan de andere kant staan.

Molenaar: Jaja.  Dat is dus het grootste herkenningspunt van een staakmolen, de staak en dat hij dus kan draaien op zijn staak.

23:28 Gepost door Microman | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.