02-03-06

HET WATER VAN DE BURGEMEESTER VAN KORTEMARK

Burgemeester Maurits Borlé van Kortemark is een braaf man.  Hij bedoelt het allemaal goed.  Maar hij is ook een politicus.  En ook al is hij intussen 66, hij neemt binnenkort nog eens deel aan de verkiezingen.  Die zijn angstvallig aan het naderen.  En je weet hoe dat gaat hé.  Hij moet zich verkopen. Dus wil hij eens tonen hoe verdienstelijk hij wel is geweest.  Kortemark liep vorige zomer helemaal onder en dus moet Borlé gedacht hebben, toen hij van mijn komst hoorde, 'ik zal eens laten zien wat wij hier allemaal doen om dat water tegen te houden.'  Maar dat kan me nu eens geen fluit schelen.  Ik volg de burgemeesters als mens, en ik hou me ver weg van wat ze als politicus betekenen.

 

Burgemeester, hoe is het met uw water?

MB: Ja, zeer goed hé.  Maar euh…

Op uw leeftijd?... Ah, neen, u had het over dit water waarschijnlijk?

MB: Ja, het wachtbekken

U mag daar binnen, want er staat hier…

MB: De toegangsweg is langs ginder.

Maar er staat hier: verboden toegang voor onbevoegden. U bent bevoegd om hier te passeren?

MB: Maar de voetgangers moeten van op die parking ginder, langs die dijk komen hé.  Dat is hier, dat is de Kasteelbeek, dat is de Spanjaardbeek,…

De Spanjaardbeek?

MB: Ja, en dat is de Grijspeerdbeek en dan gaat dat over naar de Krekebeek..

Het zijn hier allemaal beken gewoon.

MB: Ja, er zijn hier veel beken. Er komt hier veel water. …

En hier, dat is een waterbekken, dat is dus voor drinkwater?

MB: Neenee, dat is een wachtbekken. Wanneer het hevig regent, loopt dat water van die beek Dat wordt daar gebufferd. Maar met die hevige regenval, drie en vier juli, ja, dat was een ramp in Kortemark, gelijk in veel gemeenten, maar hadden we dat wachtbekken niet gehad, was het nog veel erger, en hadden we die winterdijk niet gehad van de Vlaamse gemeenschap, zat Kortemark nog veel meer in het slop. Maar het is zelden dat het zoveel regent, en het heeft veel geregend in Kortemark, veel in Lichtervelde en in Torhout, maar niet zoveel in Werken, Zarren, maar ook minder in Handzame. Maar dat moet hier allemaal door een pijp… Dat wachtbekken zal nu vergroot worden. Wij hebben in de vorige legislatuur die grond hier aangekocht. De provincie heeft die werken uitgevoerd, heeft ook die schuiven hier gezet, want dat is hier met schotbalken, kijk, en onze brandweercommandant bekijkt dat wanneer die schotten omhoog moeten en wanneer dat ze niet omhoog moeten. Daar staat er een peilmeter. Zie je het? Daar zitten er ook schotten op, daar, daar, en daar zitten er ook schotten op. Hier. Zie je het? Maar in de winter staat dat open, omdat het water zoveel mogelijk, laten we maar gaan hé. In de zomer zouden we dat een keer, die schotten, met de provincie worden besproken op welke stand ze moeten staan, en onze brandweer bedient die schotten met een wiel, die hier niet blijft aanhangen, want iedereen zou dat bedienen en we zijn fier dat de provincie dat hier gedaan hebt. Maar ze willen nu ook nog 3,5 ha kopen, grond, langs daar en wij zouden een hectare en een half restgronden kopen, de gemeente zou de restgronden kopen. We zouden nu die grond niet meer kopen, de provincie is akkoord voor 3,5 ha te kopen, wij 1,5 ha en wij zouden een groene zone aanleggen, gelijk dat we nu hier gedaan hebben, met ook een wandelpad errond en wij zouden een buffercapaciteit krijgen van 42000 naar 100.000. Dus, naar gelang het water ophoudt hier, eer dat het door de koker moet, en ook is het Vlaamse gewest bezig met die bermen hier nog wat te verhogen.

U bent eigenlijk allerlei maatregelen aan het uitvaardigen om uw water op te houden?

MB: Ja, ter beveiliging…

Op uw leeftijd…

MB: Ja maar neen, niet op mijn leeftijd, maar het is van 1925 geleden dat Kortemark nog zo hard ondergelopen heeft. En ge weet nooit… We moeten de mensen trachten zoveel mogelijk te beveiligen. En we hebben goeie gesprekken gehad met de provincie, en we hebben ook met het Vlaamse gewest… en als iedereen aan hetzelfde zeil trekt, denk ik dat dit hier zo vlug mogelijk zou moeten gaan.

Ja. En met de nodige werken zult u geen last meer hebben van uw prostaat? We zijn toch over uw water bezig?

MB: Jamaar, het gaat hier over het water van…

Ah ja, met dat u in de leeftijd zit, dacht ik efkes van…

MB: Ja, dat gaat hier een zeer schone groene gordel zijn. Dan voor een wandelpad. Zie je de kinderen daar komen? Die komen van over de parking hier wandelen. Er is daar een wandelpad en daar is er een grote parking. En daar staan er hutjes voor naar de vogels te kijken. Dat zijn van die hutten dat we daar geplaatst hebben, er zijn ook liefhebbers van. Er komen hier veel trekvogels. En de mensen die dat graag zijn, gaan daar achter die hutten gaan staan.

Als je graag vogels ziet, dan moet je in zo’n hut kruipen eigenlijk?

MB: Jajaja, en als je ze een keer van dicht wil zien zwemmen en al. Anders vliegen ze weg hé. Maar we hebben intussentijd…

Ah ja, zit u daar dikwijls in die hut?

MB: Neen.

U ziet niet graag vogels?

MB: Ja, ik zie graag vogels.

Maar niet graag in een hut?

MB: Maar euh… Ik zie veel vogels. Ik woon ook landelijk. Tegen een boomkwekerij. En ik zie veel vogels daar ook hé.

Ah ja, zonder dat u in een hut kruipt?

MB: Ja, zonder dat ik in een hut kruip. Maar er komen hier veel mensen wandelen, gepensioneerden en kinders en al. Dat gaat hier een hele goeie groene long zijn voor Kortemark. Wij hebben ook de Stationsput gekocht, ik wil een keer gaan zien, daar verder. Dat zal hier vergroten met 3,5 ha.

Dat zal hier eigenlijk allemaal water zijn gewoon?

MB: Wel, dat water zal in de winter zo laag mogelijk staan hé, dat is de bedoeling hé.

Ik zou voor de veiligheid ook die huizen slopen. Maar ja, dat dat water, dat er wat meer plaats is voor dat water.

MB: Ja, maar dat is nog een hele goeie… er is nog een hele grote oppervlakte dat we kunnen innemen langs daar hé… En we zouden…

Dus die mogen voorlopig nog blijven staan?

MB: Zeker en vast, die staan nog zeer hoog, die hebben geen last gehad ook en we zouden daar proberen een toegangsweg te krijgen en ik denk dat dat met de vele vrije tijd die de mensen hebben, dat ze nog graag een keer een beetje groen zien en dat ze nog graag een keer een beetje wandelen in de goeie natuur hé.

Als u dan een dagje ouder bent, en stopt als burgemeester, kunt u hier misschien een kraam uitbaten aan de rand van het water? Of bootjes verhuren misschien?

MB: Neenee. Er moet hier niets anders komen of bomen, groen, vogels.

En een cafeetje? Met een terrasje?

MB: Neenee, dat is niet nodig. Er zijn al cafés genoeg in Kortemark.

Het moet niet altijd natuur zijn hé.

MB: Ik vind het een prachtig domein en de beplanting begint goed te groeien. Een keer dat die bomen een beetje groter zullen zijn. Ja, die wegen zijn niet zo dik gepland, omdat je altijd met een kraan moet uitbaggeren ook hé. Er zijn daar onderhoudswerken aan hé, aan zo’n put.

Het is niet gewoon wat uitscheppen?

MB: Ja, maar ge moet er bij kunnen met een kraan. Daardoor zijn die wegen zo groot, en die bomen staan zo ver van mekaar, dat is de reden hé.

Ik dacht al: waarom zijn die wegen zo breed en staan die bomen zo ver van mekaar?

MB: Ja, ge moet daar met een kraan bij kunnen hé. En wanneer er te veel water komt, overloopt dat, overstroomt dat en dat stroomt in dat bekken. Ik heb dat al tweemaal meegemaakt hier. Ik heb hier een keer de zondagavond geweest met de ingenieur van de provincie. En plotseling, dat liep over, en we moesten zo rap mogelijk maken dat we weg waren.

Serieus?

MB: Dat is ongelooflijk, een keer dat dat afkomt dat water, dat dat zo rap gaat.

Voor hetzelfde geld lazen we in de krant: Burgemeester verdronken te K.

MB: Nee, maar ik kan nog een beetje lopen ook hé (lacht).

Ja? Een goeie sportman.

MB: Bwa, op mijn ouderdom. Maar ik kan nog, als het nood doet, nog een keer een stapke toe zetten wè.

En zo natuurwandelingen en zo? Doet u dat ook?

MB: Wij gaan veel wandelen, aan de kust en in Brugge. Mijn vrouw heeft het nog gezegd: de zondagnamiddag is onze dag om weg te gaan.

Ah ja, maar ik vraag het nog eens,want vrouwen moet je niet altijd geloven natuurlijk.

MB: Mja, (lacht schuchter) maar dat is een hele goeie verbetering, maar met die hevige regen…. En het wordt alsmaar meer en meer verhard ook hé, de mensen willen altijd maar verharden, verharden…

Mensen worden harder! En de maatschappij ook hé.

MB: Neenee, het is verharden. Jamaar, het is harden, plankieren dat ze verharden. Maar het water moet een keer zijn weg zoeken. Ja, maar we gaan een keer moeten stoppen van inbuizingen en verhardingen.

We moeten zachter worden?

MB: Maar we gaan een keer moeten denken dat er minder moet verhard worden hé.

Stop met al die hardheid mensen, wordt zachter!

MB: Neenee, het is verharden, in de goeie woord, het is omdat het water beter kan doorsijpelen hé.

Denk aan uw water, wordt zachter. Zoiets. Wasverzachter gebruiken hé?

MB: Jaja, wat doen we nog?

13:49 Gepost door Microman | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.