03-02-06

 HET ROHARDUSMUSEUM IN BEVEREN AAN DE IJZER

 

Tijdens de opnamen voor 'Micro Zonder Zout' gingen we onder meer het Rohardushof bezoeken van Robert Toussaint.  Die man heeft twee musea, een pijpenmuseum en een aardenwerkmuseum.  En daarnaast ook nog een café met volksspelen, een drankwinkel en een pralinenwinkel.   Robert en zijn musea waren niet te zien in 'Micro Zonder Zout', om de eenvoudige reden dat we maar vier keer 5 minuten hebben en dat er iets moest sneuvelen.  'You have to kill your darlings' zegt men wel vaker tegen iedereen die moet knippen in zijn opnamen of schrijfselen.  Niet leuk natuurlijk voor Robert en zijn musea.  Want het moet gezegd worden, hij heeft daar een indrukwekkende verzameling in zijn musea in liggen. 

Mijnheer, u bent eigenlijk van de plaatselijke adel, of…

Robert: van wadde, van wadde?

U hebt een café, drankhandel, pralinewinkel, twee musea…

Robert: En een goeie burgemeester.

MW: En een volks…volksspelen.

Zulke figuren moet u te vriend houden.

MW: Je moet dat koesteren, je moet dat koesteren.

Robert: Dat is ook een twadde dat ik gevonden heb, maar ik heb dat meegebracht.

MW: Het is geen Stradivarius?

Robert: Neeneenee, ik heb dat meegebracht, ik koste dat niet laten liggen.

MW: Hij kan dus niets laten liggen hé.

Robert: Neenee, al dat oud is breng ik mee.

Ah, dan mag u de burgemeester houden ook, allez, salu hé.

Robert: Ik heb wel gezegd, al dat oud is, ik verzamel al dat oud is, maar geen oude wijven.

 

Robert: Dat is een heel schone kruik, die ik nu op de kop heb kunnen tikken, waar dat er in het geheel niets aan is, niets aan, en die gevonden geweest is in Kortrijk. Dat is van de jaren elfhonderd, dus de twaalfde eeuw. Dat is wreed schoon als je ziet hoe dat hier eigenlijk volledig…Dat ze dat nog kunnen weervinden, zulke unieke stukken.

MW: Hewel, het is wel een keer goed om te weten dat de mensen, bijvoorbeeld van Kortrijk, daar de waarde niet aan hechten, dat dat naar hier komt, en dat dat hier tot zijn waarde komt hé.

Al onze oude rommel sturen wij naar hier.

MW: Dat is erfgoed hé, dat is eigenlijk echt erfgoed hé.

Robert: Ge meugt, ge meugt, ge meugt het naar hier sturen, dat is zeker.

MW: Dat is geen enkel probleem.

Robert: Dat zijn dan de veldflessen uit de jaren 1500…

MW: Maar hoe kan je dat eigenlijk dateren? Ik weet het niet hé.

Robert: Ge meugt gie nu nog geblinddoekt zijn hé, als jij een oude vrouw in je handen hebt, of een jonge, je gaat ook het verschil voelen. Hewel, ik peinze, dat is, ja…

MW: Er zijn daar wel zovele geen gaten in (lacht)

Robert: Dat weten wij maar door het feit… Hoe kan je dat dateren? Hewel, met boeken. Door de boeken dat we hebben en ook door het feit dat we weten wanneer dat ze gemaakt geweest zijn. De baardmankruiken of… kruiken zijn enorm geliefd onder vele mensen.  En dat is de Vlaamse snotneuze, en dat is de voorloper van de Vlaamse snotneuze en… 1200, 1500 en dan 1600 en 1700. En dat is een weverslampe.   Ik haal natuurlijk de ouderdom ook uit op vele schilderijen hé. Vele oude schilderijen zie ik dat aardewerk staan, peis ik op Breughel, peis ik op… , …als je keer op keer datzelfde aardewerk ziet staan. Aan de hand van schilderijen kun je enorm veel aardewerk dateren.

17:21 Gepost door Microman | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.