24-01-06

JM BONTE : DE BURGEMEESTER VAN OOSTROZEBEKE

De burgemeester van Oostrozebeke is bijna twaalf jaar burgemeester.  Maar hij combineert die taak  nog altijd met een job.  Hij is ook projectleider bij het schildersbedrijf Dekoratie Beel.   Je zou dus kunnen zeggen dat hij burgemeester is in bijberoep.

 

JMB: Bijberoep?  Maar een bijberoep dat evenveel uren opslorpt wekelijks als dat we in hoofdberoep bezig zijn.

Dus u slaapt zelden?

JMB: Ik slaap gemiddeld zes uur per nacht.  Daar heb ik over het algemeen voldoende mee.

Ja?  Valt u dan niet in slaap op uw werk?

JMB:  Nee, nee.  Ik ga in alle eerlijkheid wel bekennen dat een middagdutje – een uiltje vangen, om het op zijn West-Vlaams te zeggen – dat dat graag meegenomen is, maar langer dan een half uur moet dat niet duren, en dan kunnen we gerust de uitdaging vor de namiddag weer aan.  Nu, ik heb trouwens twee beroepen waar dat ik niet in slaap kan vallen  Noch het één, noch het ander. Noch het hoofdberoep, noch het bijberoep.

Jamaar, het is hier stil.  Als u…

JMB: Jamaar, er wordt hier gewerkt hé Kurt.  Er wordt hier gewerkt hé. Hier nu misschien niet…  Allez, we werken wij ook hé, als je dat werken kunt noemen   Maar mijn personeel is serieus bezig met het voorbereiden van dossiers, het afwerken van administratieve stukken, neenee.    De bezige bijen zitten een beetje verder hier.

En hier zitten de luie bijen?

JMB: Ah neen. Auw, sorry.  Sorry, als je binnen, ik zou zeggen binnen een dikke negen uur zou terugkeren, zo het moment van het spreekuur, zo ’s avonds heb ik over het algemeen spreekuur, ben ik beschikbaar voor de bevolking, omdat ik dat gemakkelijk vind voor iedereen, de mensen die een dagtaak hebben en die bijvoorbeeld een job hebben van 9 tot 5, kunnen mij terugvinden in het gemeentehuis iedere dag van half zes tot negentien uur. Dus, dan begint voor mij het werk hé.  En dan is het de bedoeling dat de communicatie tussen dat bureel hier, en de administratie een beetje verder dat die perfect loopt en dat de mensen zich bezighouden met hetgeen de bevolking verwacht.

 

JMB: Ons dagen zijn nu gevuld, we weten wanneer we beginnen en we weten niet wanneer we eindigen.  Want als burgemeester weet je nooit wat je allemaal gaat beleven in de loop van de dag.  Dat vind ik juist het plezante aan die job.  Dat je ’s morgens hier toekomt en dat de dag als burgemeester start, maar dat je gedurende de dag nooit op voorhand kunt voorspellen wat dat je allemaal gaat tegenkomen. In mijn andere job kan ik dat wel hé.  In mijn andere job, bon, projectleider, je bent bezig met de projecten, je bereidt ze voor, je geeft de mannen de instructies, af en toe ga je op werfbezoek en je doet de besprekingen met de klanten en dat is het.

Ja, als burgemeester toch ook, u bent een beetje projectleider van de gemeente.

JMB: Ja, maar er komen zoveel problemen of projecten op u af dat je op voorhand eigenlijk nooit kunt inschatten wat dat je allemaal gaat beleven.   Dat kan evengoed een gesprek zijn met iemand over werken die moeten gebeuren, dat kan gaan over evenementen die moeten georganiseerd worden, maar dat kan evengoed een gesprek zijn met mensen die in familiale problemen dreigen te geraken, financiële problemen, relationele problemen.

Dat komen ze allemaal bespreken met u?

JMB Absoluut.  Ik heb dat al dikwijls gezegd tegen onze pastoor.  Wij zijn de pastoors geworden van de parochie. 

Ja, wat zegt de pastoor dan?

JMB: Ha ja, dan moet hij een andere job kiezen eventueel hé.  Als hij vindt dat hij daarin beconcurreerd wordt.  Wij zijn eigenlijk de biechtstoel, de burgemeesters zijn de biechtstoel geworden van de samenleving.

Dus eigenlijk moet ik u aanspreken met ‘eerwaarde vader’?

JMB: Euh, liefst niet. Want dat is niet mijn roeping geweest.  Dat is niet mijn roeping geweest.  Neenee, ik vind, ik heb het nog vrijdag gezegd tegen de pastoor: ‘Elk op zijn eigen domein.’ Neenee, elk zijn job, dus de pastoor moet niet benauwd zijn dat we concurrentie…maar het is wel een feit dat we met heel veel menselijke problemen geconfronteerd worden, waarvan ik me kan indenken dat dat vroeger eerst met de pastoor werd besproken.  Dat is nu eenmaal het leven, men zoekt een vertrouwensman, sowieso.

 

JMB: Een invulling van een dag kan op verschillende manieren gebeuren hé.  En dat onder andere resulteert ook, als ik dan tijdens de dag dienstvergaderingen heb of besprekingen met hogere overheden, dan zijn we terug op het gemeentehuis beschikbaar.  Uiteraard. Allez, het is niet alleen ’s morgens en ’s avonds, een beetje afhankelijk van de agenda die moet gevolgd worden.  De politiek aan de cafétoog, dat is gedaan, dat is verleden tijd.

Helemaal?   Hier en daar zie ik dat toch nog.

JMB: Ah ja mo ja, elk zijn eigen invulling en zijn eigen profiel.  Oostrozebeke zal me niet veel vinden aan een cafétoog.  Dat is zeer beperkt.  Men moet me daar ook niet zoeken.  Eigenlijk ligt mijn functie hier in het gemeentehuis en niet in het café.

Maar ja, zo een beetje onder de mensen komen, burgemeester.

JMB: Och, maar daar heb ik gelegenheden genoeg mee. Euh, via sport, via cultuur, aanwezig zijn op cultuurevenementen, er zijn gelegenheden genoeg om onder de mensen te komen.  De voeling met de bevolking is nooit ver weg. Nooit.

06:59 Gepost door Microman | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.