17-12-05

HELIPLUS: DE HELI-HAVEN VAN SPIERE-HELKIJN

 

Spiere-Helkijn is een kleine gemeente met grote manieren. Het is een rijke gemeente, ook al zijn de dotaties laag.  Maar er is veel industrie en er bewegen zich veel rijke mensen.  Dat is te danken aan de burgemeester, Dirk Walraet, die veel geld naar Spiere-Helkijn wist te lokken.

 

DW: Dus we staan wij hier nu weer op Vlaanderen, de poort open en we zijn op Wallonië .

Dus, dus, ah, ik wil Wallonië wel eens zien. Als de poort hier open gaat…

DW: Is Wallonië. (poort rolt open…)

Burgemeester, Wallonië is een stuk groener dan Vlaanderen hé.

DW: Ja.  Dus de gebouwen staan op Vlaanderen Spiere-Helkijn, en de landingsterreinen en het groen is Wallonië. Dus we komen wij hier nu een stap buiten en we zijn in Wallonië.

Ah ja, ja ik ga terug naar Vlaanderen zuh. Hoe komt dat? Hoe komt dat?

DW : Hoe dat dat komt? 

Is dat bewust gedaan?  Of is dat toevallig?
DW : Welja.  Nee, dat is bewust gedaan hier.  Dus, want in Vlaanderen mocht er dus niet geland worden met de helikopter, maar in Vlaanderen mocht er wel gebouwd worden.  In Wallonië mag er gebouwd worden met de helikopter, maar mag er niet gebouwd worden.  Dus de typische Belgische oplossing is hier te vinden. Hier is de typische Belgische oplossing.  Onze vrienden de Walen.  Nee, we hebben een heel goeie samenwerking met de Walen.  Jan, gij waart op zoek naar een plaats van helihaven.  En bij bepaalde was er de tegenkanting van geluidsoverlast.  En weet ik zo meer.  En hier zitten we feitelijk op een 4-gemeentenknooppunt.  Dus de bebouwing is hier zeer ver te zoeken, er is hier zeer weinig hinder. En dat was het gepaste emplacement. Dus de gebouwen die kwamen industriezone van Spiere-Helkijn.  En dus de landingsplaats in Wallonië, in Pecq.  En dat is zonder veel tamtam gepasseerd. 

 

Jan Doutreloigne van Heli Plus leidt de zaak in zijn eentje.

Jan: ik laad, ik los, ik vlieg.  Ik ben passé-partout, maar ik ben alleen baas.  Natuurlijk, ge kunt de wereld niet veroveren alleen hé. 

 

Jan heeft het gezegd en geeft ons vervolgens een luchtdoop.  20 minuten in de lucht, boven Spiere-Helkijn, en boven de steengroeven in Doornik, zeg maar de Grand Canyon.  20 minuten later staan we weer aan de grond.

 

DW (stapt uit helikopter) : Voila, Spiere-Helkijn ligt er weer hé.  Het ligt er nog altijd.  We hebben het weer gevonden.  Geen opmerkingen. Alles draait goed.  Jan, bedankt jong. (46’15”)

Jan: Het is met plezier.

Het is toch wel praktisch hé, zo’n helihaven in uw eigen gemeente.  Dan kunt u af en toe eens uw gemeente van boven bekijken.

DW: … Bekijken, absoluut.

En doet u dat vaak?

Jan: Te weinig, te weinig hé.

DW: Kijk, Jan zegt het zelf.  Maar misschien één keer per maand dat we een keer de lucht ingaan, en het is echt zeer verrijkend. Kijk, ge hebt nu gezien wat we gedaan hebben, een keer Doornik, de Grand Canyon gezien, ge bekijkt alles een keer anders vanuit de lucht.

Jan: Het is een feit dat je alles ziet vanuit de lucht hé.  Ge zoudt dikwijls zeggen: de rijkswachters met hun helikopters, maar ge ziet alles.

DW: Voor de gemeente is het absoluut een verrijking deze helihaven.  Dat was hier zo het verloren hoekje van Spiere, van de industriezone, en wat er hier mee moest gedaan worden, wisten we zo niet goed, en dat was de ontdekking.

Hebt u vooral werk hier in Spiere, of?

Jan: We hebben wij een beetje werk hier in Spiere, maar we geven hier ook in de grote zaal veel evenementen hé.  Firma’s die komen wat nieuws voorstellen.  Die terzelfder tijd met hun personeel komen of met hun klanten, en die dan terzelfder tijd een keer een vluchtje doen.  Als promotiecampagne hé.

En wordt dat eigenlijk ook gebruikt voor de firma’s die hier gevestigd zijn, die bijvoorbeeld dringend vervoer nodig hebben?

Jan: Nog te weinig.  Nog te weinig.  Maar dat komt hé.

DW: De vergadering van de industriezone, die grijpen hier plaats ook, Jan stelt dat bereidwillig ter beschikking van de gemeente, en voor de industriezone hier.  Dus, binnenkort gaan we weer een keer vergadering doen, voor te nieuwjaren.

De burgemeester heeft toch wel, kijk ik film ze nog even, hij heeft toch wel een neus voor zaken hé.

Jan: Absoluut. Altijd gehad hé, altijd gehad hé.

Mag ik even (trek eraan)  Jajaja

DW: Hij heeft vree koud hé.  Nu heeft hij wreed koud.

 


19:51 Gepost door Microman | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.