15-12-05

DIRK WALRAET, EEN SLIMME LOBBYIST

Dirk Walraet is een goeie burgemeester voor zijn gemeente, denk ik.  Spiere-Helkijn is klein, maar fijn.  Door het kleine aantal inwoners is het budget van de gemeente heel beperkt.  Als je de faciliteiten van de faciliteitengemeente bekijkt, zou je denken dat het een rijke gemeente is.  Maar dat komt voornamelijk door Dirk Walraet, die geen kans voorbij laat gaan om het grote geld, de industrie naar zijn gemeente aan te trekken.  En ook mij misbruikt hij op een vriendelijke manier om aan West-Vlaanderen te tonen dat wie centen te veel heeft, welkom is in zijn gemeente.  Zo stopt hij niet met te verkondigen hoe trots hij wel is dat hij een industrieterrein heeft kunnen realiseren in zijn plattelandsgemeente.  Terwijl men in MZZ duidelijk niet aan politiek doet en zeker ook geen forum aan de burgemeester om zijn politieke realisaties te tonen.  Maar Dirk Walraet is een gewiekst man.  Zo sleurt hij me mee naar zijn 'beste vriend', niet toevallig een industrieel.  André Lietaer.  Inderdaad een heel innemend man.  78 is hij en hij was de eerste die investeerde in de industriezone van Walraet.  Hij zette er de spinnerij AVS neer.

 

DW: Dat is de man waar alles mee begonnen is feitelijk.

Alles is begonnen met André.

DW: Ja, het moderne Spiere-Helkijn is begonnen met André.  Kijk, hier, André staat daar al.  Hoe is het jong? 

André: het is weer maandag.  Ja, maandag is, het is were kaartdag hé, were leutedag.  En de jonge generatie is er al, gewaarborgde opvolging.  Weet je het nog. We hadden hem gunter gelegd, de eerste steen.

En de steen is weg?

André: En dat was juist op mijn verjaardag hé.

DW: En dat was in het jaar?

André: ’91.  6 december, 6 december ’91.

U bent de Sint?

André: Ja.   Een echte Sint, ge ziet het wel.

Eigenlijk is het zo een beetje.  Dat is de Sint…

DW: André als vriend, die ik ken van in het jaar ’85, die heeft mij al enorm veel geluk bij gebracht.  De vorige keer heb ik gezegd, ge kunt de vrienden tellen op één hand, hewel, André, dat is een echte, echte, echte vriend, en dat is van in het jaar ’85 hé André.

André: Het is 20 jaar dat we iedere maandag samen kaarten.

DW: Iedere maandag.  En in het jaar ’88, voor de stemming, beloofde André van een fabriek op te richten in Spiere-Helkijn, in het jaar ’88.

Zo tussen het kaarten door eigenlijk?

André: Dat was de campagne dan hé.

DW: Dus in een campagne wordt er veel beloofd, maar de belofte in het jaar ’88 is gehouden geweest, en in het jaar ’91, André hier zijn bedrijf opgericht, en dat bedrijf is inmiddels uitgedeind tot …

André: We zijn er allemaal fier op hé.

DW: En we zijn er zeer fier op.

André: Wij zijn fier en Spiere ook hé, Spiere-Helkijn.

DW: Dus het was het eerste bedrijf die er kwam in de industriezone…

Allez, ik zal ook eens wat meer moeten kaarten… Eigenlijk gewoon met het kaarten?

DW: Gewoon met het kaarten.

Geef de mensen een fabriek, dan komt er werk, dan zijn ze content en dan bent u een goeie politieker.  Ahjajaja.  Het is allemaal vrij simpel hé.

DW: Ja, er waren hier problemen.  De bedrijven werden hier belastingen opgelegd, electriciteit, maar gezien het slecht gaat in de textiel, hé André, het gaat slecht hé in de textiel, voila.

Jaja, maar ik zie dat.  Hij staat zo mager.

André: Nee, maar normaal, dat is maar mijn kleinzoon hé.

Ja, ik zie het.

André: De man die het gaat voortzetten.  Maar de echte strijder is voor het moment in het buitenland.  Anders, hij zou wel de rekeningen tonen (lacht)

DW: Maar we zijn sterk verminderd hé, we hebben ons woord gehouden.

André: Ge zijt dankbaar voor hetgeen ge doet.

Dus, u zegt: ‘burgemeester, verminder die belasting es,’ en u schiet meteen in actie eigenlijk?

DW: En wij zijn in actie geschoten, en wij helpen onze bedrijven ook. En vooral om onze bedrijven hier te houden.  Want ten andere…

Dus u zegt: ‘Ik vertrek als u die belasting niet vermindert,’ en…

André: Nee, we zeggen dat zo niet, maar als we kapot gaan…

DW: Als ze kapot gaan…  Want ten andere, jullie stellen hier nu, met volledig jullie bedrijven, een honderd man denk ik.  Dus voor Spiere-Helkijn, 100 man hier alleen in dat bedrijf te werk stellen, dat is al chapeau, hé.

André: En in de textiel, ge weet dat het niet gemakkelijk is voor het moment om stand te houden. Ge moet een markt opgebouwd hebben met vertrouwen, anders moet je kapot hé.

DW: Maar het geheim van André, het opbouwen van zijn imperium, is gebeurd met zijn duiven.  André is een zeer gekende duivenliefhebber van Rekkem, en het is gestart met de duiven hé André.  En zo heb jij de Chinezen en den dezen en wie weet ik allemaal leren kennen,…

André: De Taiwanezen…

DW: De Taiwanezen…

Ja maar, wat moet ik nu doen om rijk te worden? Met de duiven spelen of met de kaarten?

André: Maar wij zijn niet rijk, wij zijn gelukkig.  Dat is belangrijk.

Jamaar wacht eens, als ik nu gelukkig word, zou ik daar rijk van worden denkt u?

André: Misschien wel, want het zijn niet altijd de rijksten die gelukkig zijn hé.  Ze kunnen meest verteren, maar ze zijn daarom niet de gelukkigste.

DW: Nee, dat is juist.  Ge ziet, André is iemand met levenswijsheid.

André: Ik zeg altijd: de mensen die gelukkig zijn in de staat waar dat ze zich bevinden, zijn rijke mensen.  Ge kunt maar dat hebben, gelukkig zijn, ge kunt niet meer hebben.

Allez, dan ben ik ook gelukkig.

André:  Ik vind dat belangrijk dat de mensen dat weten, wij hebben veel belastingen betaald, en nu op een moeilijk moment heeft de gemeente de belasting wat verminderd, zodus...

DW: André, in onze twintig jaar vriendschap, we hebben nog nooit een minuut ruzie gemaakt hé.

Ja, het wordt eens tijd hé.

André: Weet je wat?  Ik ben geen moeilijke, ik laat hem altijd winnen in de kaart (lacht)

Kleinzoon : Alle spinmachines staan nu hier in Spiere-Helkijn.

DW : Voila, dus het is teken dat de belastingen hier betrekkelijk laag liggen hé.

André: In Wervik was het zeer interessant ook.

DW: Is het waar?

André: Echt.  Veel interessanter dan Spiere.  Ja, maar, we lagen in een… Hoe noemt dat?

DW: Vrijhandelszone?

André:  Neeneenee.  Gelijk Moeskroen, gow…

Caroline: Reconversiezone.

André: Reconversiezone.

Was dan daar gebleven hé!

André: Ja, maar het was beter hier.

DW: De vriendschap, het was beter hier.  Hé André.

André: Ja, het is beter alles in één plekke.

Kleinzoon: daar hadden we eigenlijk maar een kleine productie-eenheid, en hier hadden we de plaats genoeg om eigenlijk alles te concentreren op één locatie, anders moet je iedere keer het transport van grondstoffen naar twee plaatsen…

André: Mijn vader was een verstandige man hé, en weet je wat hij zei? Het is beter een beetje minder winnen, door de grote hoop win je oliek vele, en het is daarmee dat we alles gezet hebben in Spiere hé.

DW: Kijk, were nog een keer tikken. (lachen)

21:27 Gepost door Microman | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.